fredag, september 15, 2006

Rödgrön Röra

Nu är det verkligen rödgrön röra i regeringsfrågan.

Jag satt på ett plan hem från Bryssel i går kväll och missade ty följande TV4:s partiledardebatt, men alldeles tydligt dominerades den av den rödgröna röran i regeringsfrågan.

De vill inte - och de kan inte - ge besked om hur Sverige skulle regeras om det blir en vänsterseger.

Jag utgår från att i alla fall moderaterna vid en vänsterseger kommer att kräva att Persson avgår och bereder vägen för en reguljär regeringsbildningsprocess.

Enligt de budskap som samtliga mätningar gör kommer valet att resultera i en rätt betydande tillbakagång för socialdemokraterna. Om han då bara skulle försöka att sitta kvar skulle det - med rätta! - upplevas som ett demokratiskt övergrepp.

Om Persson då inte går utgår jag från att ett förslag om misstroendevotum kommer att stödjas av såväl allianspartierna som miljöpartiet. Då skulle Persson utsättas för det dubbla nederlaget att först förlora åtskilliga vljare och därefter avsättas av riksdagen.

Jag undrar om han skulle låta det gå så långt - han skulle sannolikt inse vart det är på väg och avgå självt.

Därefter skulle konsultationer under talmannens ledning med de olika partierna sannolikt leda till att Persson fick sondera möjligheterna av en vänsterkoalitionsregering.

Och det är då den verkliga cirkusen om taburetter och om politiken skulle ta sin början.

Säkert skulle han försöka att ta sig ur detta genom att söka räddningen hos något alliansparti. Men sannolikheten för att något av dem skulle acceptera att sitta i en regering Persson är så nära noll som det går att komma.

Och därmed kommer han att få finna sig att bli skedmatad med underlig och skadlig politik av vänsterpartiet och miljöpartiet.

Hur slutresultatet kommer att se ut vet ingen. Men att Sverige och svensk politik skulle vridas åt vänster är alldeles klart. Perssons vänsterpopulism den senaste veckan har dessutom bidragit till att bädda för detta.

Att bevara oss från denna rödgröna röra är och förblir viktigt.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant analys. Kan kompletteras med min analys av partierna i alliansen:
http://nestroy.wordpress.com/2006/09/17/win-win-valanalys/

19:22  

Skicka en kommentar

<< Home