fredag, september 08, 2006

Vänsterpopulismens faror

Sitter åter på Arlanda på väg mot mer främmande dcestination. Under de närmaste dagarna får jag följa valrörelsen via nätet - vilket ju i och för sig går alldeles utomordentligt.

Och det verkar nu som om vi kommer att få se Göran Persson accelerera den vänsterpopulistiska delen av sin retorik.

Men först måste noteras att skandaldebatternas dagar nu förhoppningsvis ligger bakom oss. Lars Leijonborg klarade sig bra i TV i går - trots hårda och legitima försök att ifrågasätta honom.

Möjligen kan det ge lite mer av utrymme för sakdiskussion- t ex om ekonomi och jobb.

Brittiska men mycket ansedda The Economist har i det nummer som kom ut i dag en längre betraktelse om Sverige och svensk ekonomi som förtjänar att läsas. Jag har länkat direkt till den från min internationella blog.

Göran Persson lider just nu av accelererande vänsterretorik. Det är tydligen den flygeln som skall mobiliseras.

I TV-duellen med Fredrik Reinfelt skrämde han hela tiden med "börsen" när det gällde sjukvården. Och nu är det diskussionerna mellan Volvos olika ägare som han utnyttjar till olika populistiska attacker.

Öppet antyder han att de som ligger investmentföretaget Cevian är att betrakta som suspekta och farliga, och säger att det i stället borde vara AP-fonderna som var med och skaffade sig inflytande över Volvo.

Föga verkade han, när han gjorde det uttalandet, medveten om att AP fonderna tillhör de största investerarna i den Cevianfond som köpt ca 5% av aktierna i Volvo.

Och Anna Ekström, styrelseledamot i Första AP-fonden och tidigare socialdemokratisk statssekreterare, säger att "första AP-fondens innehav i Cevian är ett bra sätt att långsiktigt säkra pensionärernas sparkapital, och det är det som är vårt uppdrag."

Cevian och Christer Gardell tillhör förvisso utmanarna i dagens näringsliv. Att han levererar god avkastning på de pengar - oftast pensionärernas - som han förvaltar förefaller tydligt. Och erfarenheten borde ha lärt oss att företagsamheten långsiktigt mår väl av dessa utmanare som då och då sticker fram, ifrågasätter och stimulerar fram en omprövning.

Men det skall inte uteslutas att en allt mer trängd herr Persson nu kommer att försöka att kasta sig över den förmenta faran från okända riskkapitalister som ett sätt att mobilisera sin vänster.

Att AP-fonderna tillhör denna skara, eller att franska Renault är den särklassigt största enskilda ägaren i nationalklenoden Volvo, torde då bekymra honom mycket föga.



Så kan det gå när populismen springer iväg...