fredag, september 08, 2006

Vänsterpopulismens faror

Sitter åter på Arlanda på väg mot mer främmande dcestination. Under de närmaste dagarna får jag följa valrörelsen via nätet - vilket ju i och för sig går alldeles utomordentligt.

Skandaldebatternas dagar ligger nu förhoppningsvis bakom oss. Lars Leijonborg klarade sig bra i TV i går - trots hårda och legitima försök att ifrågasätta honom.

Möjligen kan det nu bli lite av sakdiskussion- t ex om ekonomi och jobb.

Brittiska men mycket ansedda The Economist har i det nummer som kom ut i dag en längre betraktelse om Sverige och svensk ekonomi som förtjänar att läsas. Jag har länkat direkt till den från min internationella blog.

Göran Persson lider just nu av accelererande vänsterretorik. Det är tydligen den flygeln som skall mobiliseras.

I TV-duellen med Fredrik Reinfelt skrämde han hela tiden med "börsen". Och nu är det diskussionerna mellan Volvos olika ägare som han utnyttjar till olika populistiska attacker.

Öppet antyder han att de som ligger investmentföretaget Cevita är att betrakta som suspekta och farliga, och talar i stället om "det nationella kapitalet" som någonting som skall värnas. Han verkar inte veta att till dcem som investerat i detta företag hör flera AP-fonder.

Så kan det gå när populismen springer iväg...

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Spännande - du refererar till en artikel i The Economist som i stor utsträckning verkar baserad på information inhämtad från Anders Borg, Assar Lindbeck och dig själv - balanserad var ordet!

15:21  
Blogger Carl Bildt said...

Nåja, finansminister Pär Nuder och andra på den kanten tillhör också dem som intervjuats och citeras.

Men deras rätt kritiska granskning av argumenten från olika håll ledde av allt att döma till att Nuders argumentation inte fick något avgörande genomslag.

Och det har ju sitt intresse.

23:41  
Anonymous Anonym said...

Så himla många "på den kanten" citerades inte och hela artikeln -bortsett från det inledande refererandet av till den svenska/nordiska modellen mer positiva artiklar/studier - låter ju som om den var skriven av Anders Borg. Svårt att se vari den kritiska granskningen bestått - antalet nystartade företag är ju t.ex. rekordhögt om jag förstått saken rätt - ändå betraktas just hinder för det som argument.

00:35  

Skicka en kommentar

<< Home