onsdag, september 06, 2006

Tillbaka i Spåret

Med kvällens TV-duell mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson förefaller det som om valrörelsen är tillbaka i spåret.

Intrångshistorien och folkpartiet nämndes över huvud taget inte. I stället koncentrerades diskussionen på jobben, vården och skolan. Inte så sensationellt, men inte utan intresse.

Göran Persson svarade för debattens överraskning genom att säga att jobben var valrörelsens viktigaste fråga. Det var nog många som mindes honom säga att den frågan inte skulle få någon betydelse alls för valet - och Fredrik påminde diskret om saken.

I övrigt var överraskningarna i sak mycket få.

Persson ville attackera och skrämma. Fredrik Reinfeldt ville vinna förtroende och lugna, men i viss mån också ifrågasätta.

Och jag tycker nog att det var tydligt att det var den senare linjen som vann. Göran Persson gick mycket på gammal rutin och gamla argument. Sannolikt är han ännu tröttare på dem än de flesta andra. Och de verkar inte bita på samma sätt längre.

Detta medan Fredrik Reinfeldt gav ett bättre intryck, och antydde lite mer av snabbhet i resonemangen.

Det skulle förvåna mig om inte de olika mätningarna efter debatten visar att det var Fredrik som var den som vann debatten.

Och därmed kan valdebatten vara tillbaka i spår igen. Skönt. Och viktigt.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Så länge kommer vi nog inte vara på spåret. Kolla Aftonbladets film om vad som förekom under reklampausen i gårdagens debatt. Efter att ha nämnt Leijonborg tittar Persson på Reinfeldt och säger "Det blir mer, tror jag. Jag det blir mer". Två möjliga tolkningar:
1. Såssarna har något mer som de sitter och håller på - om fp eller troligare om m - och som de tänker slänga ut i syfte att störa demokratin och valrörelsen, eller
2. Persson vill att Reinfeldt skall tro att det är som anges under 1.
Dataintrång ska så klart vara kriminaliserat. Men borde man inte även kriminalisera uppsåtlig obstruktion av valrörelse? Att hålla på uppgifter i ett halvår för att släppa dem när de skadar demokratin som mest borde kategoriseras in bland brottsbalkens bestämmelser om högmålsbrott. Tills så sker anser jag ändå att såssarnas beteende moraliskt är att jämställa med sådana brott.

10:35  

Skicka en kommentar

<< Home