tisdag, september 05, 2006

Rapport Från En Kampanjbuss.

Sent tisdag kväll tillbaka i Stockholm efter valmöten tillsammans med Ulf Adelsohn i Ängelholm, Hälsingborg, Landskrona, Lund, Höllviken och Malmö under dagen. Och det efter en start ute på Käringön i Bohusläns skärgård strax efter fem på morgonen.

Således en rätt intensiv kampanjdag.

Det var "Moderaterna Classic" på rull i "Nya Moderaternas" ljusblå kampanjbuss.

Fortfarande knappt några tecken alls ute på gator och torg på en mer offensiv socialdemokratisk valrörelse. De sitter och kurar i sina valstugor och tycker att det var bättre förr.

Möjligen finns det antydan till ett litet undantag i Göteborg. Här bedriver man en valrörelse för kommunens starke man Göran Johansson - och denne gör ingen hemlighet alls av att han inte vill veta av Göran Persson.

Går det bättre för socialdemokraterna i kommunalvalet i Göteborg än i riksdagsvalet kommer det inte att vara svårt att hitta förklaringen.

Frågorna där ute på mötena med väljarna är de som hitintills dominerat i media - oron för jobben som den dominerande av dessa. Möjligen skulle det nämnas att frågan om de höga och stigande elpriserna håller växa. Här finns en ny oro för framtiden.

Ovanpå allt detta kommer så allt som har att göra med intrånget i delar av socialdemokraternas datorsystem.

Göran Persson - vars toleranströskel för lögner och ohederlighet annars är betydande - säger sig nu vara "äcklad" av det hela. Och folkpartiets partisekreterare har avgått i ett försök att begränsa affärens skadeverkningar.

Det kommer nog att ta sin tid innan vi i mediadånet får mer konkreta besked om vad som faktiskt hänt. De utredningar som nu inletts kommer nog dessvärre att ta sin tid. Men det skulle förvåna mig föga om det hela då skulle visa sig ha betydligt mindre dimensioner.

Utredningarna får - precis som i fallet Danielsson - ge svaret på de olika frågorna.

Med den skrattretande charlatanmässiga syn som vissa socialdemokrater verkar ha haft på datorsäkerhet skulle det inte förvåna mig om att vi kommer att få nya uppgifter om individer som varit inne och tittat.

Intrångsförsök i de olika politiska datorbaserna förekommer snart sagt dagligen - men avvärjs normalt av fungerande säkerhetssystem.

Men samtidigt är det frapperande hur föga av värde som dessa intrång verkar att ha avslöjat. Det är mycket svårt att se att de skulle ha haft någon politisk betydelse värd namnet.

Oetiskt har det hur som helst varit, och om i vilken utsträckning det varit brottsligt kommer vi i sinom tid att ges besked. Det är viktigt att saken röjs upp - och röjs upp ordentligt.

Men för diskussionen om de utmaningar som svensk politik står inför under den kommande mandatperioden har detta föga relevans.

Ju förr valrörelsen kan återgå till valets verkliga frågor desto bättre för alla - inte minst för väljarna.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag håller med dig i varenda ord du skriver Carl.
Nu tänkte jag visserligen rösta på folkpartiet detta val men kommer rösta på Kd istället. Dom har förbrukat mitt förtroende och säkert många andras men alliansens arbete måste fortsätta för det.
Jag tror att detta inte är värre än att dom röster folkpartiet tappar går till andra borgerliga partier eller till sofflocket så jag bedömer att chansen för en för landets och befolkningens del nödvändig bogerlig valseger finns ännu.
Jag tror också att detta inom sinom tid kommer att visa sig ha mindre dimensioner än vad mediedånet brusar om.
Medias levebröd är ju sånt här.

00:48  
Anonymous Anonym said...

Intressant notering du gör om att socialdemokraterna inte syns till ute på gator och torg. Kan det vara så enkelt att de amerikanska valstrateger man hämtat hjälp av helt enkelt dragit den, sannolikt riktiga, slutsatsen att valet inte vinns på gatorna utan i media? Och att man därför lägger allt krut på att styra mediadrevet i riktning mot den punkt som är ömmast i regeringsfrågan, nämligen vilket block väljarna "kan lita mest på".

Efter alla trovärdighetsskandaler kring socialdemokraterna är ju den mest naturliga strategin för deras del att samla på sig så mycket stoff som möjligt om den borgerliga sidan som kan pytsas ut i media vid väl valda tidpunkter sista veckorna före valet, ackompanjerad av proffsgråterskan Ulvskogs anklagelser och Perssons egen myndigt dömande kommentarer för största möjliga mediaeffekt. Likheterna till republikanernas massiva medialobby som bl. a. ledde till fallet för Howard "the Scream" Dean och stämplingen av John Kerry som en "flipflopper" är ganska slående. Därmed inte sagt att ett dataintrång, som det handlar om i Folkpartiets fall, kan ursäktas - men det är viktigt att ha perspektiv på vilka krafter som underblåser den bild som förmedlas i media.

08:36  
Blogger peanutring said...

Eftersom detta intrång har varit känt hos SAP sedan februari (?), och man har väntat tills nu för att anmäla händelsen, borde väl peka på att det inte finns någon direkt viktig information där.
Skulle det vara så att det fanns känslig information borde väl rimligtvis SAP omgående anmält det till polisen.
Visst ser de denna händelse som ett starkt övertag i valspurten, och speciellt eftersom de planterade nyheten i media direkt efter Reinfeldts utfrågning.

Men det påvisar bara att den förmodade händelse hade ringa betydelse för vare sig FP eller SAP.

10:47  

Skicka en kommentar

<< Home