fredag, september 01, 2006

Som Gösta Bohman?

Jag ser att Expressens politiske kommentator Anders Johnsson hävdar att Maud Olofsson i TV i går lät "som Gösta Bohman".

Nåja. Det är inte svårt att hitta skillnader mellan de bägge. Och jag skulle tro att han skrev det i akt och mening att det skulle vara negativt.

Men det finns nog rätt många som trots allt uppfattar kommentaren som positiv.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja visst skrev Anders Jonsson det i syfte att vara taskig och misskreditera borgerligheten. Jag tror dock som du att folk uppfattar detta som något positivt då Gösta Bohman är en av de mest folkkära politikerna vi någonsin haft. Jag vägrar säga borgarna för det tycker jag låter som ett skällsord.
Anders Jonsson har jag i överlag varit oerhört kritisk mot de senaste veckorna. Som aftonbladet skriver om och pr-kuppar fram sossarna så ska expressen som fristående liberal göra likadant med sossarna anser i allafall jag. Men men, det verkar som en sosse har lyckats smita in i redaktionen ändå.
På tal om att pr-kuppa sossarna så är det bedrövligt att se hur en av de mest intressanta och läsvärda tidningarna åtminstone fram tills valrörelsen drog igång Dagens Industri nu blivit en av socialdemokraternas stora megafoner. Trist!

16:13  
Anonymous Anonym said...

Opps det blev visst lite fel.
Jag menade givetvis att expressen ska göra lika dant med de borgerliga som aftonbladet göra för sina trotjänare på sveavägen 68.

16:15  
Anonymous Anonym said...

Bättre betyg kan Maud inte få. Gösta Bohman "var min idol" - klassisk liberal på ett sätt som moderaterna av idag tyvärr har tappat bort. Jag tror att vi mer liberala/"nyliberala" moderatsympatisörer gör bättre i att lägga vår röst på Centerpartiet. Jag överväger i alla fall att göra det.
Hälsar Peter i Stockholm

00:07  
Blogger Robert Nordman said...

Mycket gott kan en liberal som jag själv säga om Gösta Bohman - en av de första politiker jag minns, tillsammans med Fälldin och Palme - men "klassisk liberal" är nog inte något jag skulle kalla honom.

00:14  
Anonymous Anonym said...

Gösta Bohman var nog rätt så (ny)liberal (dvs "för frihet") på sin tid. Här är några indicier:

Tove Lifvendal skriver i boken "Gösta Bohman - hjälten och myten" att:

"Och trots att Bohman till synes tog avstånd från
manchesterliberalismen skulle jag med dagens innebörd av
ordet klassa honom som ljusblå." (Med "ljusblå" menar Tove att han "förespråkar en mer nyliberal hållning")

I samma bok skriver hon:
"Bohman såg i stället till att återintroducera Hayek i svensk debatt och var entusiastisk. Han hade läst Vägen till träldom och var, enligt uppgift från en nära medarbetare, "lycklig som ett
barn"."

I en intervju i Fria Moderata Studentförbundets tidskrift "Svensk Linje" (nr. 2/3 2002) berättar "nyliberalen"/klassiska liberalen Sven Rydenfelt att:
"Då var det plötsligt högerpartiet som var de mest liberala i Sverige. Så Gösta Bohman och jag hade mycket gemensamt."

Indicier som sagt, men jag har alltid betraktat Gösta Bohman som någon som i själ och hjärta är/var klassisk liberal även om andra säkert tycker att ska klassificeras som konservativ. Det viktiga för mig var att han verkligen trodde på liberalismen som ideal.

Hälsar Peter i Stockholm

11:15  
Anonymous Anonym said...

Bohman var den ende som retoriskt kunde mäta sig med Palme på den tiden. Bohman var till skillnad från Palme en skattesänkare. Idag saknar jag både retorik och sänkning av skatt.

Regeringen kommer inte att bli gammal om man agerar så passivt som man gör nu.

19:31  

Skicka en kommentar

<< Home