torsdag, augusti 31, 2006

Libanonkonferensen

I dag hålls den omskriva konferensen om Libanon i Stockholm.

Att deltagandet vad gäller nivån ligger under de förväntningar man haft - jag har bara sett någon enstaka utrikesminister från EU-länderna - har nog sin grund i att det är lite oklart vad konferensen syftar till.

Tyvärr är det inte förstå gången som världssamfundet drabbas av katastrofer och krig, och det finns därför något av ett mönster när det gäller hjälp och återuppbyggnad och koordinering av dessa insatser.

Den första humanitära insatsen koordineras normalt genom FN-systemet, och då ytterst av den biträdande generalsekreteraren för dessa frågor. Behövs det mer pengar kommer det normalt en s k appeal från FN.s generalsekreterare och denna leder i allmänhet till en konferens, oftast på ambassadörsnivå och ofta i Genevé.

Någon sådan appeal har inte kommit, och förstår jag saken rätt finns det i dag tillräckligt med pengar inom FN-systemet för att klara dessa uppgifter.

Den andra fasen är självfallet återuppbyggnaden, och det är där återuppbyggnadskonferenserna kommer in i bilden.

Dessa föregås regelmässigt av att man inventerar behoven, gör en återuppbyggnadsplan och identifierar mer i detalj de finansieringsbehov som följer av denna. Ofta sker detta i samvwerkan mellan Värlsbanken och Europakommissionen, och jag skulle tro att så kommer att bli fallet också när det gäller Libanon.

Konferensen i Stockholm skall nu handla om "early recovery". Exakt vad som menas med detta och hur pengarna skall kanaliseras vet jag inte, men det kommer förhoppningsvis att skapas klarhet kring det under dagen.

Notabelt är att konferensen inte samarrangeras med vare sig Världsbanken eller Europakommissionen. Man anar att deras förtjusning över detta plötsligt påkomna möte håller sig inom bestämda gränser.

Att utrikeskommissionären Benita Ferrero-Waldner kommer att utlova 42 million euro visar den tyngd EU har i dessa sammanhang. Den totalsumma som kommissionen anslagit till hjälp efter kriget ligger därmed över 100 miljoner euro, och det är innan man ens kommit till återuppbyggnadsstadiet och den större konferens denna kommer att kräva.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Efter som vi kan läsa detta bland valkommentarerna antar jag att det finns anledning att misstänka att konferensen bör ses mot bakgrund av den socialdemokratiska valkampanjen.

20:19  

Skicka en kommentar

<< Home