lördag, september 16, 2006

I alla fall en Europablog

Lite i senaste laget, men jag vill i alla fall rekommendera den Europablogg som Mats Engström på Aftonbladet skriver, och som handlar om Europafrågorna i valrörelsen.

Han gör det från sitt politiska perspektiv, men med tydligt engagemang i sakfrågorna, och med intressanta bedömningar och kommentarer. Och han beklagar att dessa frågor inte fått den plats i valrörelsen de förtjänar.

De flimrade kort förbi i TV-debatten i går, men knappast särskilt tillfredsställande. Det handlade bara om huruvida en fördragsändring i den Europeiska Unionen under den kommande mandatperioden skulle föranleda folkomröstning eller ej.

På det svarade alla alliansledarna att det inte går att ta ställning till eftersom det inte finns något förslag till fördrag att ta ställning till.

Det är förvisso ett tekniskt korrekt svar, men det är samtidigt politiskt mindre tillfredsställande.

Lars Leijonborg gjorde ett mindre försök, men man borde självklart ha utnyttjat tillfället att säga att en alliansregering kommer att vara pådrivande i Europapolitiken också för de fördragsändringar som krävs för en fortsatt utvidgning och en starkare europeisk röst i den globala politiken.