tisdag, augusti 22, 2006

Jobb, Jobb, Jobb

Tillbaka från min snabbtur till Paris för olika globala Internet-frågor. Allt i världen är inte svensk valrörelse.

Om här noterar man snabbt, att om man bortser från krumelurerna kring fastighetsskatten så är det alldeles tydligt att det är jobben som hitintills är valrörelsens stora och avgörande fråga.

Jag ser att både Göran Persson och Hans Karlsson också i dag sänder ut den ena bulletinen efter den andra om att antalet jobb nu ökar mycket markant.

Jag har inte tittat på siffrorna i detalj, men de har säkert i huvudsak rätt i sina påståenden.

Om inte jobben ökar i en situationen där världsekonomin nästan ryter av tillväxt, då rubrikerna talar om ny tillväxt i Euroländerna och då alla instrument ställts in på expansion också i Sverige vore det mer än märkligt - det vore katastrofalt.

Men problemet är ju den mer långsiktiga utveckling som ju gjort att vi hamnat på nivåer på sysselsättningen som är för låga.

Jag klippar dessa siffror ur en sammanställning som Johnny Munkhammar gjort:

Ungdomsarbetslösheten i Sverige var 2005 cirka 22 procent, sjätte högst bland EU:s 25 medlemsländer. Den har fördubblats på fem år. I Nederländerna, Irland och Danmark är den 7-8 procent.

Sysselsättningen bland unga (16-24 års ålder) sjönk med cirka 7 procent mellan år 2000 och 2005. Samma period ökade antalet förtidspensionerade under 30 års ålder från cirka 13 000 till 22 000.

Med varje rimligt mått mätt måste detta betecknas som ett misslyckande - och det rimliga är att politiken med stor tydlighet inriktas på att skapa bättre förutsättningar för nya jobb och nya företag.

Att som Persson och Karlsson bara säga att allt kommer att lösa sig med konjunkturen räcker inte. Förr eller senare viker varje konjunktur. Det finns de som är rädda för en avmattning i både den amerikanska och europeiska ekonomin redan nästa år, och då riskerar de svenska siffrorna att påverkas mycket snabbt.

Därför måste politiken läggas om.

Den saken borde det inte vara så svårt att inse.

Men problemet är att socialdemokraternas politik är fastlåst av särintressen för vilka de arbetslösas intressen inte är det styrande.

3 Comments:

Blogger Leffe said...

Bra att Maud är på, men är inte sossarna fortfarande extremt avvaktande?

Är det inte märkligt att så många i regeringen fortfarande är så tysta? När börjar valrörelsen på riktigt för dem?

Mer om detta på min blog:
http://utkik.blogspot.com/

01:11  
Anonymous Anonym said...

Som jag ser det saknas idag i Sverige ar en stravan att vilja utvecklas. Vi fastnar latt i en debatt i vad som ar fel, istallet for att se en losning pa problemet. En mycket viktig del i detta ar att inse att Sverige ar bara en liten del av en spelplan som man behover beakta, forsta och utnyttja for att bemastra det komplexa varldslaget. Jag menar i detta ur ett "traditionellt" globaliseringsperspektiv utan snarare ur ett natvarkande perspektiv for att skapa ett kraft framat och samarbete mellan lander. Det skulle ge en enorm kraft framat for Sverige som land speciellt som vi besitter en genomsnittlig kunskapsniva som borde spegla sig mer an det gor i dagslaget internationellt sett.

Jag vill har ta fram tva punkter som jag ser som definitivt viktiga.

1) En god van till mig sade detta: Sverige ar valdigt duktiga pa att maximera medelvardet, men inser inte att innovation och framatanda drivs av ett fatal personer. Utmaningen har ar hur man utan att bli for elitistiska kan klara balansen mellan lagmaskinen Sverige och pushandet av nytankande. Klarar vi den har vi en extrem mojlighet att gora oss horda an mer pa den internationella marknaden.

2) Med tanke pa din visit i Paris for globala internet fragor som ar ett amne i sig jag garna skulle agna mer tid at med allt vad $100 laptop pa MIT, AMD 50/50 initiative, Ciscos "Wireless networking in the developing world" osv osv, kan jag namna vad jag gor har i Silicon Valley USA. Ett arbete som ar tackt av bland annat CNN och BBC, och som anknyter till min kommentar ovan.

"Cell phones today transmit audio, video, photographs and text. When combined with the proper web application, cell phones enable any citizen in any country of any background to publish information and share it with the world. The importance of social networking cannot be over exaggerated. The answer is pretty simple. The philosophy behind the UN and the European Union is to build friendships and relations between countries to prevent them from getting into arguments/disputes that end up in wars. It is a known fact that you don't, hopefully, attack your friend. What is so cool today is that modern technology enables borderless and "blind" communication between all individuals, especially when you enable wireless posting via cell phones such as SMS, MMS and even email in 3G networks. You can speak to anyone, anywhere at anytime. Why not use it as such a tool? The New York Times columnist Thomas L Friedman writes about it in his book "The World is Flat" even though I think that the conclusion is even broader than he concludes in his book."

Tal inte det att tankas pa?

Sida: http://inthefieldonline.net
Blog: http://inthefieldonline.net/blog

08:50  
Anonymous Anonym said...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

03:26  

Skicka en kommentar

<< Home