måndag, augusti 21, 2006

"Politikens Verkningskrets"

På ett plan ner till Paris passade jag på att mer noggrant lyssna igenom vad Göran Persson hade att säga i P1:s partiledarutfrågning.

Under en lång stund försökte han avvärja en serie frågor om olika samhällsförhållanden med att "politikens verkningskrets" har blivit avsevärt mindre under det senaste decenniet. Därmed, menade han, kunde han och socialdemokraterna inte göras ansvariga för saker och ting på samma sätt som förr.

Det är onekligen sant att den nationella politikens villkor förändras på ett dramatiskt sätt under de senaste decennierna.

Vi har rivit gamla barriärer vid de gamla nationsgränserna, avreglerat område som tidigare var totalreglerade, gått med i den Europeiska Unionen och allt mer blivit en del av en värld kännetecknad av en accelererande globalisering.

På ett annat ställa i utfrågningen talade Göran Persson om "den klassiska svenska utrikespolitiken". Men på ett än tydligare sätt än att denna förändrats, har förvisso förutsättningarna för den "klassiska socialdemokratiska inrikespolitiken" förändrats.

Klassisk socialdemokratisk politik går mentalt ut från att man kan sitta på statsapparatens topp och successivt lägga samhället tillrätta efter någon typ av i förväg uppgjord plan. Staten eller det offentliga går under beteckningen "samhället".

Men nu har samhället genom avregleringar, öppnare gränser, den Europeiska Unionen och den accelererande globaliseringen i många avseenden fått nya möjligheter, och det medför att statens roll måste bli en annan.

Att säga - som Göran Persson gör - att politikens "verkningskrets" har krympts är i strikt mening knappast rätt. Politiken kan inte styra och ställa som förr. Den kan knappast ha ambitionen att administrera samhället.

Men politiken förblir viktig - om än med en gradvis förändrad roll.

Sverige har blivit en kommun i världen, och politikens uppgift blir inte minst att se till att förutsättningarna hos oss är sådana att vi attraherar och stimulerar den kreativitet, det företagande, den kunskap och det kapital som krävs för att vi skall hävda oss i framkanten av den globala utvecklingen.

Den uppgiften är förvisso inte oviktig, men den är på många sätt mycket annorlunda den uppgift som föresvävade mer gammaldags socialdemokratisk politik.

Den ställer krav på ett förändrat synsätt. Att socialdemokraterna skulle klara av den förändringen fullt ut är intill ytterlighet tveksamt - och därtill kommer den koalition de måste vara en del av.

Då är alliansens förutsättningar klart bättre - utan att för den skulle säga att de i allt har insett den förändrade politiska uppgiften i denna förändrade tid.