söndag, augusti 20, 2006

Hur Stort Blir Nederlaget?

Det ser riktigt ordentligt illa ut för socialdemokraterna i denna valrörelse - och det i synnerhet om man anlägger det lite längre perspektivet.

Under åren mellan 1930 och 1991 hade socialdemokraterna alltid över 40% av rösterna i riksdagsvalen. Vid något tillfälle - i modern tid endast 1968 - var man t o m marginellt över 50%.

T o m när man förlorade makten i det historiska valet 1976 lyckades man samla 42,7% av rösterna. Det sågs dock som ett synnerligen uselt resultat för dem - med den tidens mått mätt.

Men sedan 1990 har det varit annorlunda. Valet 1991 var det första sedan 1930-talet när man fick ett resultat under 40% - man slutade då på 37,7%. Det var en 5 procentenheter svagare socialdemokrati som förlorade makten 1991 i jämförelse med den som hade gjort det 1976.

Ser vi på opinionsundersökningarnas långsiktiga kurvor är det under andra delen av 1980-talet som socialdemokraterna böjer av nedåt rejält och sjunker under 40%-nivån.

Man repade sig genom sin hejdlösa opportunism och överbudspolitik under den ekonomiska krisens år under början av 1990-talet, men den glädjen blev rätt kortlivad. Från mitten av 1990-talet är man tillbaka där man hamnade från mitten av 1980-talet.

I inledningen till årets valrörelse ger de olika opinionsinstituten socialdemokraterna ett stöd på 34 - 35%. Det är en bra bit under de 39,9% som man fick vid det senaste valet 2002.

Sannolikheten för att man under denna valrörelse skulle lyckas att klamra sig upp till ett resultat i närheten av det man klarade 2002 får nog bedömas som påfallande liten. Själva klarar man det knappast - det skulle krävas ett rejält haveri för alliansen eller någon externt faktor för att det skulle vara möjligt.

Därmed är det överväldigande sannolikt att detta Göran Perssons sista val kommer att leda till att socialdemokratin förlorar stöd.

Den stora frågan är hur mycket man kommer att förlora.

Skulle det bli ett valresultat på den nivå som opinionsinstituten registrerar just nu så är det ett i historiskt perspektiv katastrofalt resultat.

Det skulle i så fall vara det sämsta riksdagsval som socialdemokraterna gjort sedan vårvalet 1914 (!).

Och det var ju rätt länge sedan.

Den som är intresserad av de långa trenderna i politiken som de kommer till uttryck i valresultaten rekommenderas ett besök på SCB:s hemsida med valresultat sedan 1910.

Jag tror inte att det är en sida som Göran Persson just nu är så förtjust i.