tisdag, augusti 29, 2006

Skandalen Danielsson

Det är en riktigt rejäl sågning av Göran Perssons statssekreterare och allt-i-allo Lars Danielsson som JO i dag offentliggör.

I slutklämmen anser JO att Danielsson "försvårat den granskning som Katastrofkommissionen hade till uppgift att genomföra" om regeringens sätt att sköta tsunamikatastrofen.

Innan den slutklämmen raderas upp allt det som tidigare varit känt.

JO finner det "synnerligen anmärkningsvärt" att Danielsson till Katastrofkommissionen, och trots påstötningar, inte klarat upp frågan om hur det var med de telefonsamtal han redovisat som "viktiga" men som enligt UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren aldrig ägt rum.

Och i den omdebatterade om än kanske inte särskilt relevanta diskussionen om huruvida han över huvud taget befann sig på Rosenbad den aktuella dagen säger nu JO att det elektroniska in- och utpasseringssystemet inte innehåller någon uppgift om Danielsson, men konstaterar samtidigt att det finns en viss möjlighet att ändå ta sig in eller ut.

I en del av sin slutkläm säger JO, att han "inte med stöd av utredningen kan göra gällande att Lars Danielsson uppsårligen inför kommissionen eller mig lämnat felaktiga upplysningar."

Att han lämnat felaktiga upplysningar torde vara alldeles uppenbart. Frågan är om han gjorde det "avsiktligt" eller inte.

Enligt min mening finns ingen annan rimlig förklaring än att han gjorde det avsiktligt. Ingenting i det som JO redovisar tyder på någonting annat, även om den alternativa förklaringen om omfattande och ihållande sinnesförvirring självfallet inte går att alldeles utesluta.

Själv känner jag dock inte till någonting som stöder teorin att Lars Danielsson lider av omfattande och ihållande sinnesförvirring. Således är det rätt uppenbart att de felaktiga uppgifter han alldeles uppenbart lämnat också lämnades felaktigt.

Men alldeles oavsett detta staplar JO kritik mot Danielsson, och sammanfattar således på det sätt jag citerade först.

Att smutsen nu stänker på Persson också är ofrånkomligt. Det var Göran Persson som genom allt detta höll Danielsson om ryggen. Och Danielsson gjorde självfallet allt detta för att skydda Persson.

Nu åker Danielsson bort, bort, bort - och Persson borde göra det också.