söndag, augusti 27, 2006

Tre Veckor Kvar

I dag är det så tre veckor kvar till avgörandet den 17 september.

Upptaktsveckorna ligger bakom oss, och valrörelsen har börjat att få sin form. Det finns en svag men dock tendens till att de osäkra väljarna börjat att bestämma sig.

Det socialdemokratiska valmanifestet blev ett bidragsmanifest som även de egna tyckte var svagt vad gällde jobben. Och trots Göran Perssons motvilja mot att ändra kurs har det under de senaste dagarna gjorts vissa ansatser till att framstå som lite bättre på detta viktiga område.

Alliansmanifestet fick i allt väsentligt ett gott mottagande, och var i sanning ett historiskt dokument. Men bilden har komplicerats av vad som uppfattats som lite vacklande och komplicerade besked om hur det utlovade avskaffandet av fastighetsskatten skall gå till.

Det är ju ingen tvekan om att alliansen på denna punkt kommer att innebära en betydande skattesänkning, medan socialdemokraternas politik inte gör det. Men man har gjort det besvärligt för sig under det första året, och gjort det möjligt för media att vältra sig i tabeller om vem som vinna och vem som förlorar under just det året.

Ett taktiskt mindre briljant drag, får man nog säga.

Nu skiftar uppmärksamheten över till TV:s partiledarintervjuer. Ekots diton förändrade föga.

Göran Hägglund gjorde av allt att döma en utomordentligt bra TV-utfrågning. Och i kväll blir det viktigt hur Göran Persson uppfattas, även om han av erfarenhet är bra på att domptera TV:s utfrågare rätt hyggligt.

Men även om han gör bra ifrån sig har han nackdelen att komma rätt tidigt. Därefter följer tre ytterligare partiledare från alliansen som med all säkerhet kommer att markera enighet, medan miljöpartiet och vänstern ju knappast kommer att göra bilden av vänsterkoalitionen klarare.

Att opinionsundersökningar visat att striden blivit lite jämnare är inte förvånande. Men det är fortfarande alliansen som har den bästa situationen inför de tre veckor som nu återstår.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker inte att varken Sifo eller Temo är till att litas på. De visar dessutom på olika procentsatser.

Det kan t o m gynna socialdemokraterna att verka vara i underläge. Då kommer kanske vacklande väljare att rusa till båset och rösta på Göran med gänget bara för att det är synd om socialdemokraterna (och den vanliga ordningen).

18:02  

Skicka en kommentar

<< Home