lördag, augusti 26, 2006

Finns IT i politiken?

Någon gång för länge sedan tillhörde IT de frågor som diskuterades när det i den politiska debatten talades om Sveriges framtid.

IT-kommissionen 1994 ses ännu i dag som internationellt banbrytande när det gällde att få upp allas ögon för alla de nya möjligheter som skulle komma att ligga i den nya utvecklingen.

Och under åren därefter berömde sig ofta även regeringen Persson för att vi låg i den tydliga framkanten av utvecklingen. Det rådde lite av en skönhetstävling i politiken i dessa frågor.

Men så är det sannerligen inte längre. Sverige sjunker successivt ner i de internationella tabellerna, och från regeringen hörs numera så gott som ingenting alls i dessa frågor.

Det instrument regeringen Persson under statsrådet Ulrica Messing haft i dessa frågor har varit den s k It-politiska strategigruppen. Den skulle åstadkomma alls som kunde åstadkommas.

Men det blev nu inte så mycket med den saken.

Computer Sweden har nu kommit över den granskning av gruppens verksamhet som man låtit ett utomstående konsultföretag utföra. Och det förefaller att vara något av en totalsågning av dess arbete.

Samtidigt som detta nu kommer ut i offentlighetens ljus kommer valrörelsens hitintills enda tydliga förslag på området.

Det är Stockholmsmoderaterna som i sitt valmanifest säger att "vi vill göra Stockholm till en s k hot spot, det vill säga att det skall vara möjligt att koppla upp sig trådlöst var man än befinner sig i staden. Vi vill möjliggöra ett trådlöst högkapacitetsnät i Stockholm. Vi vill inte skapa ett kommunalt monopol utan göra denna investering tillsammans med nya entreprenörer och små lokala företag."

Vad som egentligen menas med detta är inte alldeles klart, och det finns frågetecken som borde rätas ut, men det innebär i alla fall att det etableras en politisk vision om Stockholm som en stad på global framkant när det gäller utvecklingen på detta område.

Och det förtjänar en liten applåd.

1 Comments:

Blogger Gunilla said...

Hej Carl Bildt,

Kul att du tar upp visionen om ett trådlöst stadsnät i Stockholm. Jag skulle önska att du gjorde det mer och så ofta du kan!
För wifi-tekniken är ju tämligen okänd i Sverige, och det finns mycket att debattera. Jag tror att det hela behöver ett i IT-politiska sammanhang (OK, andra sammanhang också) känt namn som ditt för bättre genomslag.
Se även Promemorian.

Gunilla Kinn
Frilansjournalist

03:12  

Skicka en kommentar

<< Home