torsdag, juli 20, 2006

Regerandets Konst

För den som möjligen snubblar över denna blog i förtid - därmed demonstrerande ett visst intresse för den politiska problematiken - kan det kanske vara av intresse att läsa det anförande med den föga anspråkslösa rubriken "Regerandets Konst" som jag höll i slutet av våren.

Det ger en del av min bild av den ekonomiska och politiska utvecklingen under senare år - och en del om de utmaningar vi står inför.

Anförandet finns på min mer statiskt hållna websida Bildt Net.

3 Comments:

Blogger Peter Olevik Dunder said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

01:19  
Blogger Peter Olevik Dunder said...

Allians för Sverige har ju en "Äntringsstyrka" som ska inta Rosenbad, kanske fastnar den i administration när den ska äntra Rosenbad i höst. Det ni skriver i "regerandets konst" om bättre kvalitet i politik, göra Sverige attraktivare och att känna verkligheten, ha visionen och veta vägen. Det var jättepositivt att läsa problemformuleringarna tycke jag. Kan budskapet nå ut till väljarkåren så är valet vunnet. Nästa fråga blir dock hur Allians för Sverige ska vinna valet 2010 och 2014 också? För hur bra Alliansen än reformerar Sverige så förstörs eller läggs det på is i ytterligare några mandatperioder om (s) m.fl. vinner nästkommande val. Varför vi ska ha maktskifte nu blir än mer uppenbart när man hamnar i debatter, senast en sosse som retoriskt frågade mig: varför byta till några som oerfarna, när (s) vet hur man styr?

01:26  
Anonymous Anonym said...

Jag håller till fullo med om att det som är viktigt nu är att ha en vision och veta vägen. Dock övertygar du inte i ditt resonemang kring det lämpliga med en fyrpartiregering. Däri ligger också själva huvudfrågan för valutgången som jag ser det.

Om de fyra borgerliga partierna kan övertyga allmänheten om att de kan regera tillsammans så har de goda chanser att vinna valet i höst.

Svårigheterna att övertyga om att så är fallet är dock många. Så fort man inlåter sig i sakdebatt mot S så är man ute på gungfly. Iaf är det så det ser ut för folk hemma i stugorna. När fp säger en sak och m och kd en helt annan som svar på samma fråga, så är det väldigt naturligt att S spelar ut kortet om ”kan de inte enas om en sån här enkel sak, hur skall de då kunna regera ihop?”.

Jag tycker vi saknar en förutsägbarhet hos de fyra partierna. Det vore bättre om man diskuterade mer kring värderingsfrågor istället för att bara prata sakfrågor. På så sätt blir man mer förutsägbara. Genom att man blir ett förutsägbart alternativ kommer också känslan av trygghet. Det är viktig för svenska valmanskåren. Ett tryggt alternativ.

Lite tillspetsat är min åsikt att det hittills varit så att det enda sättet att säkerställa att en sann borgerlig politik förs i Sverige, utan alltför stora inslag av hävdelsebehov och ryckighet, är att se till att S får regera ostört. Förvisso släpar de 15-20 år med implementationen av de borgerligas politik men de behöver iaf inte ödsla kraft och tid åt att hävda sig mot sina regeringskamrater.

För att komma ifrån detta behöver de fyra borgerliga partierna jobba på enigheten kring visionerna och ta varje tillfälle i akt att förmedla dessa till väljarna. Kanske skulle det hjälpa med en gemensam partibeteckning. ”Alliansen” känns som något man hittat på inför valet och inte något som känns som det långsiktiga alternativet.

13:24  

Skicka en kommentar

<< Home