måndag, september 18, 2006

Göran Persson

När Göran Persson nu avgår börjar kommentatorer så långsamt att fråga vilket hans bidrag till den politiska utvecklingen egentligen var.

Till den frågan kommer det sannolikt att finnas anledning att återkomma längre fram - när han verkligen avgår.

Men det är värt att notera att de inledande bedömningarna knappast är särskilt smickrande.

Så här avslutar Lena Melin i Aftonbladet i dag:

När historien om Göran Perssons tid vid makten ska skrivas kommer den inte att bli smickrande. Hans parti har backat i fem av de sex val han lett det i.
Förutom saneringen av statens bankruttsmässiga ekonomi, som genomfördes med Persson som finansminister, har han inte heller satt minnesvärda märken i den politiska parketten.
I installationstalet 1996 talade Göran Persson om det gröna folkhemmet. Det var en ny vision, en ny uppgift för socialdemokraterna. Idén var suverän. Men det blev mest skattehöjningar på el, olja och bensin.
Göran Persson kommer inte att gå till historien som en stor och nydanande politiker. Han kommer att gå till historien som en stor personlighet. Som skilde sig, gifte sig och byggde herrgård för öppen ridå.


Så kan det gå här i världen

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det var som han sa på tiden att avgå men inte helt lottlös, inte heller de resterande ministrar som får stora fallskärmar.

Vem tror du eller hoppas bli socialdemokraternas nästa ledare?

02:00  
Blogger Gustav Lundblad said...

Jag är själv lite kluven i den frågan. Margot Wallström är den enda som verkar vettig och möjlig att rösta på, men å andra sidan kan hon försvåra en borgerlig valseger 2010. Med Mona Sahlin eller Pär Nuder vid rodret blir det liksom ganska lätt för borgarna att få förnyat förtroende för mer långtgående reformer om fyra år.

02:39  
Anonymous Anonym said...

Enligt tidningarna så pendlar det mellan Bodström och Wallström, då ser jag helst Wallström som efterträdare. Men som du säger så kan det bli tufft i nästa val med Wallström i krokarna om inte den nya Alliansen presterar bra dessa fyra år. (Vilket jag hoppas)

13:56  

Skicka en kommentar

<< Home